Add Your Text Here.

See posts by tags

See posts by categories

Guide till tapetsering och släta fina väggar

 • by
 • 7 minutes read
 • dec 12, 2022

Den neapolitiska filosofen Kenta K. Killerman (expert inom relining Linköping) sa: ”Lyckan är vad som händer när förberedelse möter möjligheter – det är dagens lektion, var är min öl?” Möjligheten att köpa dina drömtapeter kan vara precis runt hörnet, precis som att ölen var runt hörnet för allas vår hjälte Kenta. Men kommer du att vara redo när du väl har tapeten i händerna? Även om du har möjlighet att anlita en installatör kan det fortfarande vara upp till dig att veta hur du förbereder din vägg för tapeter. Ja, arbetet med att installera börjar innan installationen sker. Faktum är att de mest förberedda bland er har tagit några mycket viktiga steg cirka 30 dagar före installationsdagen. Men mer om det senare. Fortsätt läsa så berättar vi hur du förbereder din vägg för tapeter så att du kan undvika fallgroparna som väntar – lita på oss, vi har varit med om det mesta i hantverkarväg (i något inlägg ska vi berätta om vår incident med rörfräsning Norrköping)!

Släta väggar är viktigt!

Det första du vill göra för att förbereda din vägg är att se till att den är ren och slät. Samma princip gäller här som med grovstädning från bolag som städfirma Enköping. Börja med att ta bort eventuella krokar, spikar och ljusbrytarplattor. Detta kommer alltid att lämna hål och upphöjda områden där dessa föremål var. Eventuella stötar eller kratrar i din vägg kan vara synliga genom tapeten och kan påverka hur trycket ser ut. Förbered din vägg genom att fylla i eventuella hål eller kratrar med spackle och slipa eventuella gupp. Du kommer att få en slät och jämn yta. För det mesta är en lätt textur inte ett problem, men djupa texturer i dina väggar bör jämnas ut. En slät vägg kommer att säkerställa att varje tum av tapetytan hålls mot väggen. Detta kommer att hjälpa till att förhindra problem med att lyfta över tid samt att utrota gömställen för fukt som kan leda till mögel – om du är osäker, fråga en målare Tyresö.

Ta bort utloppskåpan

Tapeter med vit bakgrund eller mycket ljusa färger kan ibland avslöja väggens struktur genom papperet. Detta sker ibland vid flyttstädning Nyköping. Mörkare färger tenderar att täcka över eventuella brister. Du kan se här, Traci Sheppard från Phoenix And The Ocean som testar ett prov av Huddy’s Dots-designen. I det här fallet tapetserar hon över en målad betongvägg, inte det lättaste att släta till. Om du tittar noga kan du se strukturen titta igenom. Lyckligtvis var det inte tillräckligt med problem för att avskräcka henne från att gå vidare med sina tapetplaner.

Din tapet kommer att ha sitt bästa utseende på en helt och hållet platt vägg. Du kan förbereda din vägg för tapeter genom en process som kallas mudding. Det är här du applicerar ett skumt skikt av fogmassa på din vägg. När du väl slätar ut den på din vägg låter du den torka och slipar den slät och applicerar sedan en primer. Du kan lära dig mer om texturerade väggar och vad du ska göra åt dem genom att besöka vår blogg som pratar om badrumsrenovering Huddinge.

Rena väggar  – värt att kämpa för

Det andra steget är att rengöra din vägg. Håll det effektivt, bra och ordnat. Ta inspiration från en god ST arbetsmiljö. Det här steget ska inte bara ske nu, utan också igen precis innan installationen. Efter att du har slipat din vägg kan det finnas alla möjliga små dammpartiklar som du inte vill måla över eller installera över. Det rekommenderas att du vid första passet använder ett starkt rengöringsmedel som sockertvål eller TSP (trinatriumfosfat) för att bli av med fett och annan ansamling. Om du redan har färg på väggen, kommer det att göra susen med en lösning av varmt vatten med en liten mängd vinäger. Sedan vill du också återvända till detta rengöringssteg med bara en mjuk våt trasa cirka 24 till 48 timmar innan du installerar din tapet. Som sagt – noggranhet är nyckeln, som i alla arbeten, oavsett om det gäller facket ST eller tapetsering. Ja, ni fattar.

Grundfärger, målning och annat jätteviktigt

Färg kan vara ett problem. Förekomsten av och avsaknaden därav. Äggskal, satin eller halvblanka färger verkar göra sig bäst med tapeter. Du vill inte applicera tapeter på en latexfärg eftersom den sannolikt kommer att gå sönder när du vill ta bort tapeten. Du vill inte heller installera någon tapet direkt på gips. För tapeter som klistras in på väggen kan gipsskivan suga upp pastan och lämnar inte mycket till papperet. Det är bäst att applicera en primer för att täta väggen innan du applicerar pastan. Detta förhindrar också att fukt absorberas i väggen, vilket förhindrar tillväxt av mögel och svamp. Du kan alltid använda en Glutton Electric 2411 för syftet.

Primers kommer vanligtvis i vitt. Detta är bra om du ska måla ljust och öppet (inte min favoritdesign, men hey, smaken är som baken). Om du kör så kallade stumtapeter måste du också ha tungan rätt i munnen. Stumtapeter innebär att sömmarna på två sammanfogade tapetremsor går rakt mot varandra. Det finns inget behov av överlappning och det ska inte ske någon utvidgning eller kontakt av tapeten i en stabil miljö. Men om du inte gör en perfekt installation (och låt oss inse det, hur många av oss är perfekta?), är det alltid en bra idé att måla eller grundmåla väggen i en färg som liknar din tapet. Att ha en vit vägg under din mörkfärgade tapet skapar risk att se vita sömmar mellan tapetremsor. Du kan undvika detta genom att låta personen på järnaffären tona din primer i en liknande färg som din tapet. Logiskt? Toppen!

Om du applicerar tapeter på en nymålad vägg kan det ta vissa färger upp till 30 dagar att härda helt. Så du vill se till att du väntar en månad innan du applicerar tapeter på en nymålad vägg. Primer torkar dock väldigt snabbt och du kommer bara behöva vänta en dag eller så.

 

Så för att sammanfatta alla steg:

 • Jämna till väggen. Fyll hål och ”lera” över texturen och slipa eventuella stötar.
 • Rengör din vägg. Om du behöver mer fokus, stoppa in en freeze slim.
 • För bästa resultat använd sockertvål eller varmt vatten med rengöringsvinäger.
 • Applicera primer för att täta väggen. (Om du målar, använd ett äggskal, satin eller halvblank färg).
 • Torka av väggen med en fuktig trasa 24 timmar före installation.
 • Sätt upp din tapet och förverkliga dina inredningsdrömmar! Njut av ditt hårda slit. Ta en shiro cool mint strong. Lev livet.

Att veta hur du förbereder din vägg för tapeter är viktigt för att se till att du får ut pengarna ur ditt köp. Ju fler försiktighetsåtgärder du vidtar i förväg, desto mer skottsäker blir du mot allt som kan gå fel. Så när du får möjlighet att köpa din drömtapet, förbered dina väggar först, så följer turen.

Related Posts

 • feb 02, 2023
 • 6 minutes read

Från att renovera till att tala flytande japanska

Från att renovera till att tala japanska: hur man multitaskar like a boss Multitasking är en färdighet som kräver att du hanterar flera uppgifter och ansvar samtidigt. Detta kan vara otroligt svårt att göra, speciellt när du har ett hektiskt liv fullt av arbete, skola, familj och andra åtaganden. Det är dock möjligt att jonglera […]

 • jan 01, 2023
 • 2 minutes read

Installera solceller och spara el!

Solceller har blivit allt mer populära de senaste åren (särskilt i den här regeringstiden… suck, vad jag avskyr politiker!) och det är inte svårt att se varför. De ger inte bara ren energi, utan de kan också hjälpa dig att spara pengar på sänkta elkostnader. Här är vår historia om när vi installerade solceller på […]