Add Your Text Here.

See posts by tags

See posts by categories

Att avslöja det oväntade: tecken på att din kropp mår kasst

 • by
 • 6 minutes read
 • jan 01, 2023

Alla vill vara friska, men ibland är det svårt att veta hur man ska veta om din kropp är det. Hälsa kan trots allt sträcka sig från emotionell och mental hälsa till fysisk hälsa, och även när du tycker att allt verkar gå bra kan det finnas tecken på underliggande problem. I den här artikeln utforskar vi 10 oväntade tecken på att din kropp kanske inte är så frisk som du tror.

Men låt oss först definiera vad ”hälsosamt” betyder. En frisk kropp är en kropp som är fri från alla kända fysiska eller psykiska sjukdomar och kan fungera optimalt efter bästa förmåga. Det betyder att kroppen är fri från alla former av skador, oavsett om det är en liten förkylning eller större sjukdom. Med det sagt, här är 10 tecken på att din kropp kanske inte är i toppskick.

Extrem trötthet

Om du upptäcker att du ofta känner dig utmattad även efter en god natts vila, kan det vara ett tecken på att något är fel. Extrem trötthet kan vara ett tecken på ett allvarligare underliggande hälsoproblem som anemi, sköldkörtelproblem, diabetes eller depression. Det är viktigt att rådfråga din läkare om du känner dig ovanligt trött i mer än några dagar – och att ta multivitamin kvinna, om du har bristämnen.

Om din vikt har förändrats plötsligt och utan förklaring kan det vara en indikation på ett hälsoproblem som en sköldkörtelstörning, en ätstörning eller ett ämnesomsättningsproblem. Oväntad viktminskning eller uppgång kan också vara ett tecken på stress, så det är viktigt att vara uppmärksam på eventuella förändringar. Allt det här är ju också kopplat till sömnen – du kan ge dig på att du kommer öka i vikt och må allmänt sämre om du inte får dina snarkningar på nätterna.

 

Dålig immunitet

Om du blir sjuk oftare än vanligt, eller om du har svårt att bekämpa förkylningar och virus, kan din immunitet försvagas. Detta kan vara ett tecken på ett underliggande hälsoproblem, som vitamin- eller mineralbrist, eller ett allvarligare problem som hiv eller cancer.

Kronisk kroppssmärta som är oförklarlig eller som kommer och går bör tas på allvar. Det kan vara ett tecken på ett underliggande fysiskt tillstånd, såsom artrit eller fibromyalgi, eller det kan vara ett tecken på ett känslomässigt problem, såsom depression eller ångest. Oavsett orsak är det viktigt att tala med din läkare om eventuell smärta som kan vara ihållande.

 

Förändringar i huden

Förändringar i hudens struktur som torrhet, rodnad, blåmärken eller klåda kan vara ett tecken på ett underliggande hälsoproblem som en allergi eller autoimmun sjukdom. Om du märker några förändringar i huden som inte verkar normala är det viktigt att du pratar med din läkare.

Förändringar i hastigheten för hår- eller nageltillväxt kan också vara ett tecken på ett underliggande hälsoproblem. Till exempel, om dina naglar är sköra kan det vara ett tecken på problem med sköldkörteln, eller om ditt hår blir tunnare kan det vara ett tecken på anemi. Värt att kolla om du mår och ser ut som en hel båtvagn, menar jag!

 

Svårighet att fokusera

Om du har haft svårt att fokusera eller koncentrera dig kan det vara ett tecken på ett underliggande hälsoproblem som Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) eller depression. Det är viktigt att prata med din läkare om du har svårt att fokusera i mer än några dagar. Häromdagen glömde jag till exempel fylla på flaskan med sulfatfritt balsam, och tog istället diskmedel i hela huvudet. Kul? Näe. Men ett tecken på dåligt fokus!

Om du har upplevt oväntade och extrema humörsvängningar kan även det vara ett tecken på ett allvarligare hälsoproblem, som bipolär sjukdom. Det är viktigt att prata med din läkare om du har känt dig ovanligt känslomässig i mer än några dagar. Ja, som ni ser… mycket ”kan vara si, kan vara så”. Men det är ju det som är grejen med hälsa, det ÄR komplicerat. Därför som man tror att man har cancer om man googlar precis vad som helst…

 

Ökade allergier eller känsligheter

Om du har märkt att du har mer allergier eller känslighet än vanligt kan det vara ett tecken på ett underliggande hälsoproblem. Det kan till exempel vara ett tecken på intolerans eller ett allvarligare problem som en autoimmun sjukdom.

Förändringar i tarm- eller urinvanor kan också vara ett ganska allvarligt tecken på ett allvarligare hälsoproblem som en infektion, IBS eller cancer. Om du har märkt några förändringar i dina tarm- eller urinvanor är det viktigt att tala med din läkare. Kolla alla ämnen du får i dig också – du kanske behöver sulfatfritt schampo, fast du inte vet om det än?

 

Summa summarum från hypo-Nisse

Så, vad har vi lärt oss? Jo, att det är viktigt att ta alla förändringar, stora som små, på allvar och att rådfråga din läkare om du känner något av symtomen som listas här. Regelbundna kontroller med din vårdgivare är avgörande för att upptäcka eventuella underliggande problem. Med rätt omvårdnad och uppmärksamhet kan du hålla dig frisk och få sinnesfrid att veta att din kropp är i bra form. Ta allt jag skrivit med en liiiten nypa salt, okej? Jag vill inte oroa någon. Jag är också hypkondriker, så jag tar dessa saker på väldigt stort allvar. Lycka till där ute, hoppas ni har hälsan med er! 🙂 Just ja. glöm inte heller att kika på er hårbotten, så att ni inte får torr hårbotten med massor av problem!

Related Posts

 • jun 06, 2023
 • 3 minutes read

Blommig smak en sommardag!

Sommarvärmen har äntligen anlänt och med den kommer längtan efter svalkande drycker och smaker som kan liva upp tillvaron. Redaktionen på vår tidning ville inte vara sämre än naturen själv, och bestämde sig för att testa några av de mest populära varumärkena inom vitt snus. Tanken var att låta utvalda läsare smaka på produkterna och […]

 • apr 04, 2023
 • 4 minutes read

Vad är näringsbrist, egentligen?

Näringsbrist är en allvarlig hälsorisk som påverkar många människor runt om i världen. Det kan uppstå på grund av en rad olika faktorer, inklusive bristande kosthållning, medicinska tillstånd och miljöfaktorer. Näringsbrist kan ha allvarliga konsekvenser för hälsan och kan öka risken för sjukdom och andra hälsoproblem. I denna artikel kommer vi att titta närmare på […]

 • apr 04, 2023
 • 3 minutes read

Vissa saker kan man faktiskt göra själv

Att renovera hemmet kan vara både spännande och utmanande. Det finns en mängd olika arbeten som behöver göras, allt från att installera nya fönster till att byta ut taket. För att få en bättre förståelse för hur en renovering går till besökte vi en firma som är specialiserade på renoveringar. Vi fick en chans att […]

 • feb 02, 2023
 • 5 minutes read

Lita på kocken – ett proffs tipsar om käket

Det finns inget som är så tillfredsställande som att laga en hälsosam måltid som både smakar bra och se bra ut. Även om god matlagning kan tyckas som en svår uppgift att få till, är det faktiskt mycket enklare än du tror. Med några års erfarenhet av matlagning kan du lära dig att skapa hälsosamma, […]

 • jan 01, 2023
 • 5 minutes read

Ladda i badet – investera i ett bubbelbad

Låt oss ”vara real en stund”, som ungdomarna säger. När livets krav blir överväldigande är det viktigt att ta sig tid för egenvård och ladda. Bland de många egenvårdsmetoderna erbjuder bubbelbad en överseende upplevelse som kan hjälpa till att minska stressnivåerna och slappna av i sinnet och kroppen. Läs vidare för att lära dig varför […]

 • dec 12, 2022
 • 2 minutes read

Stora selfie-skolan!

Selfies är en stor del av dagens sociala medievärld. Oavsett om du vill visa dina vänner vad du har hittat på i helgen, eller bara vill dokumentera ditt dagliga liv, är selfies det perfekta sättet att göra det på. Men hur tar man den bästa selfien? Det finns några tips som hjälper till att se […]

 • nov 11, 2022
 • 5 minutes read

Städning, prokrastinering och ditt psykes goda ohälsa

Renare hem kan bidra till att förbättra den mentala hälsan. En studie publicerad i tidskriften Psychological Science fann att människor som lever i miljöer med högre nivåer av röran och störningar hade sämre mental hälsa än de som bor i mer rena och organiserade hushåll. Forskarna har en teori om att att ha för mycket […]