Add Your Text Here.

See posts by tags

See posts by categories

Vad är näringsbrist, egentligen?

 • by
 • 4 minutes read
 • apr 04, 2023

Näringsbrist är en allvarlig hälsorisk som påverkar många människor runt om i världen. Det kan uppstå på grund av en rad olika faktorer, inklusive bristande kosthållning, medicinska tillstånd och miljöfaktorer. Näringsbrist kan ha allvarliga konsekvenser för hälsan och kan öka risken för sjukdom och andra hälsoproblem. I denna artikel kommer vi att titta närmare på näringsbrist och riskerna med det.

Vad är näringsbrist? Måste man verkligen stoppa i sig allt det där, som multivitamin vegan?

Näringsbrist uppstår när kroppen inte får tillräckligt med viktiga näringsämnen för att fungera optimalt. Detta kan påverka både kroppens fysiska och mentala hälsa. Näringsbrist kan uppstå på grund av en bristfällig kosthållning som inte ger tillräckligt med vitaminer, mineraler och andra essentiella näringsämnen. Det kan också uppstå på grund av sjukdomar som stör kroppens förmåga att absorbera näringsämnen, såsom celiaki eller Crohns sjukdom.

Vilka är riskerna med näringsbrist?

Näringsbrist kan ha allvarliga konsekvenser för hälsan. Här är några av de vanligaste riskerna med näringsbrist:

 1. Nedsatt immunförsvar: När kroppen inte får tillräckligt med näringsämnen som omega3, kan immunförsvaret försämras. Detta kan öka risken för infektioner och andra sjukdomar.
 2. Nedsatt kognitiv funktion: Näringsbrist kan påverka hjärnans funktion och minska kognitiv förmåga. Detta kan leda till minnesförlust, koncentrationsproblem och andra kognitiva problem.
 3. Försämrad fysisk hälsa: Näringsbrist kan leda till muskelsvaghet, trötthet och andra hälsoproblem som kan påverka den fysiska hälsan.
 4. Skador på organ: Näringsbrist kan skada organ och vävnader i kroppen. Detta kan leda till allvarliga hälsoproblem som hjärtsjukdomar, leverproblem och njursjukdomar.
 5. Ökad risk för sjukdom: Näringsbrist kan öka risken för sjukdomar som cancer, diabetes och hjärtsjukdomar.

Hur kan man förebygga näringsbrist?

För att förebygga näringsbrist är det viktigt att äta en hälsosam kost som är rik på vitaminer, mineraler och andra essentiella näringsämnen, samt att få i sig vätskeersättning. Det är också viktigt att undvika dåliga matvanor som överdriven konsumtion av bearbetade livsmedel, socker och mättat fett. Att äta en varierad kost med en mängd olika livsmedel kan hjälpa till att se till att kroppen får alla nödvändiga näringsämnen.

Om du misstänker att du lider av näringsbrist, är det viktigt att söka medicinsk hjälp och få en ordentlig diagnos. En läkare kan utföra tester för att bedöma ditt näringsstatus och föreslå lämpliga behandlingar eller kostförändringar.

Om du lider av en sjukdom som påverkar din förmåga att absorbera näringsämnen, kan det vara nödvändigt med medicinsk behandling och tillskott av zink. Det är också viktigt att tala med din läkare om eventuella kosttillskott som kan vara lämpliga för dig.

Slutligen är det viktigt att ta hand om din hälsa genom att undvika dåliga vanor som rökning och överdriven alkoholkonsumtion. Att få tillräckligt med sömn och motion kan också hjälpa till att förbättra hälsan och minska risken för näringsbrist.

Slutligen – näringsbrist är en allvarlig hälsorisk som kan påverka både den fysiska och mentala hälsan. Genom att äta en hälsosam och varierad kost, ta rikliga doser multivitamin, undvika dåliga vanor och ta hand om din hälsa på ett holistiskt sätt kan du minska risken för näringsbrist och upprätthålla en hälsosam livsstil. Om du misstänker att du lider av näringsbrist är det viktigt att söka medicinsk hjälp och få en ordentlig diagnos för att ta itu med problemet på rätt sätt.

Related Posts

 • jun 06, 2023
 • 3 minutes read

Blommig smak en sommardag!

Sommarvärmen har äntligen anlänt och med den kommer längtan efter svalkande drycker och smaker som kan liva upp tillvaron. Redaktionen på vår tidning ville inte vara sämre än naturen själv, och bestämde sig för att testa några av de mest populära varumärkena inom vitt snus. Tanken var att låta utvalda läsare smaka på produkterna och […]

 • apr 04, 2023
 • 3 minutes read

Vissa saker kan man faktiskt göra själv

Att renovera hemmet kan vara både spännande och utmanande. Det finns en mängd olika arbeten som behöver göras, allt från att installera nya fönster till att byta ut taket. För att få en bättre förståelse för hur en renovering går till besökte vi en firma som är specialiserade på renoveringar. Vi fick en chans att […]

 • feb 02, 2023
 • 5 minutes read

Lita på kocken – ett proffs tipsar om käket

Det finns inget som är så tillfredsställande som att laga en hälsosam måltid som både smakar bra och se bra ut. Även om god matlagning kan tyckas som en svår uppgift att få till, är det faktiskt mycket enklare än du tror. Med några års erfarenhet av matlagning kan du lära dig att skapa hälsosamma, […]

 • jan 01, 2023
 • 6 minutes read

Att avslöja det oväntade: tecken på att din kropp mår kasst

Alla vill vara friska, men ibland är det svårt att veta hur man ska veta om din kropp är det. Hälsa kan trots allt sträcka sig från emotionell och mental hälsa till fysisk hälsa, och även när du tycker att allt verkar gå bra kan det finnas tecken på underliggande problem. I den här artikeln […]

 • jan 01, 2023
 • 5 minutes read

Ladda i badet – investera i ett bubbelbad

Låt oss ”vara real en stund”, som ungdomarna säger. När livets krav blir överväldigande är det viktigt att ta sig tid för egenvård och ladda. Bland de många egenvårdsmetoderna erbjuder bubbelbad en överseende upplevelse som kan hjälpa till att minska stressnivåerna och slappna av i sinnet och kroppen. Läs vidare för att lära dig varför […]

 • dec 12, 2022
 • 2 minutes read

Stora selfie-skolan!

Selfies är en stor del av dagens sociala medievärld. Oavsett om du vill visa dina vänner vad du har hittat på i helgen, eller bara vill dokumentera ditt dagliga liv, är selfies det perfekta sättet att göra det på. Men hur tar man den bästa selfien? Det finns några tips som hjälper till att se […]

 • nov 11, 2022
 • 5 minutes read

Städning, prokrastinering och ditt psykes goda ohälsa

Renare hem kan bidra till att förbättra den mentala hälsan. En studie publicerad i tidskriften Psychological Science fann att människor som lever i miljöer med högre nivåer av röran och störningar hade sämre mental hälsa än de som bor i mer rena och organiserade hushåll. Forskarna har en teori om att att ha för mycket […]