Add Your Text Here.

See posts by tags

See posts by categories

Städning, prokrastinering och ditt psykes goda ohälsa

 • by
 • 5 minutes read
 • nov 11, 2022

Renare hem kan bidra till att förbättra den mentala hälsan. En studie publicerad i tidskriften Psychological Science fann att människor som lever i miljöer med högre nivåer av röran och störningar hade sämre mental hälsa än de som bor i mer rena och organiserade hushåll. Forskarna har en teori om att att ha för mycket saker kan negativt påverka våra känslor och kognitiva funktion, vilket leder till problem som ångest, depression och stressöverbelastning.

Städning är också ett bra sätt att skjuta upp! forskning visar att att göra röra rör upp obehagliga känslor (som frustration, ilska, skuld) vilket gör det svårare att fokusera på något annat. Så genom att städa huset regelbundet eliminerar du en potentiell källa till distraktion från uppgifter du helst undviker – plus att det känns fantastiskt när allt äntligen är rent!

Att vara smutsig och ha dålig personlig hygien kan ha en rad negativa konsekvenser. Det kan göra dig mer mottaglig för infektioner, det är svårt att se i dålig belysning och det gör dig mindre tilltalande för andra. Studier har faktiskt visat att människor som är smutsigare än sina motsvarigheter bedöms som mindre kompetenta och pålitliga.

 

Men varför är det så?

Det finns några skäl som spökar i det här med renlighet och mental hälsa. För det första, att vara ren skickar ett budskap om att du tar din hälsa på allvar – inte bara till andra, utan till dig själv också. Detta intryck kan få andra att se dig positivt eller hjälpa dem att lättare lita på dina uttalanden eller handlingar. Du är inte så seriös när du ser ut som en avskrädeshög, helt enkelt. Bli inte förvånad över att du inte får jobbet på redovisningsbyrå Stockholm när du ser ut som Heffaklumpen. För det andra kommunicerar renlighet respekt för dig själv och för andra människor runt dig – både fysiskt och känslomässigt. När vi är rena visar vi oss själva som anständiga människor som är värda att ta hänsyn till av andra.”

Vi städar ofta när vi ska göra andra saker. av ren vana. Detta är inte nödvändigtvis en dålig sak, men det kan leda till negativa konsekvenser om vi inte överväger konsekvenserna. Det är enkelt att tänka att vi inte ska det, men… skallen är som bekant lika tjock som kvistfri limfog.

Här är tre anledningar till att städning ibland känns som en bra idé (tack för tips och inspiration av städföretag i Stockholm):

– Det får oss att må bättre mentalt och känslomässigt. Att rensa bort skräp minskar stressnivåerna och främjar lycka. Städning ger oss också en möjlighet att uttrycka våra känslor på ett positivt sätt, vilket kan höja vårt humör ytterligare.

– Det hjälper oss att fokusera på uppgifterna. Genom att fokusera på en uppgift i taget minskar vi sannolikheten för att ta oss an flera projekt samtidigt (en lyckad strategi av t.ex. fackförbundet ST) och förbättrar effektiviteten totalt sett.

– Det gör att vi slipper obekväma diskussioner eller konfrontationer med andra. När saker och ting är rörigt är det lättare för människor som inte är inblandade i röran (oftast de som har blivit avskräckta av dem) att hålla sig borta utan att känna sig alltför skyldiga eller inkräkta på.

 

Hur ska jag tackla min prokrastinering då? Det är så svårt att komma igång med allt!

Prokrastinering är ett vanligt problem som kan få allvarliga konsekvenser. Det är lätt att svepas med i det roliga med oändliga underhållningsalternativ, men att försumma viktiga uppgifter kan leda till negativa resultat. Här är några tips för att undvika att skjuta upp och få saker gjorda:

Först och främst – sätt upp realistiska mål. Det här är något jag tar med mig från min tid då jag jobbade vid elektriker Sundbyberg. Se till att dina mål är uppnåeliga och överskrid inte dina förväntningar. Om du tycker att det är svårt att sätta ambitiösa men uppnåeliga mål, överväg att använda SMART-principer (specifika, mätbara, uppnåbara, relevanta/tidsbestämda) när du planerar ditt arbete. Bli organiserad. Allt blir lättare om du har allt planerat innan du börjar jobba. Det innebär att organisera din tid och dina resurser så att varje uppgift är tydligt tilldelad och tar så lite ansträngning som möjligt. Dela upp uppgiften i mindre steg. När du väl vet vad som behöver göras kommer det att kännas mindre skrämmande eller överväldigande att dela upp det i små hanterbara bitar. Att dela upp stora projekt i hanterbara bitar hjälper oss också att fokusera på områden vi är bra på snarare än att känna oss överväldigade av ett helt projekt. vet inte hur man slutför . Belöna dig själv efter att ha slutfört små uppgifter milstolpar på vägen! Detta kommer att hjälpa dig att motivera dig till att avsluta det större målet snabbare istället för att skjuta upp det till senare.

Related Posts

 • jun 06, 2023
 • 3 minutes read

Blommig smak en sommardag!

Sommarvärmen har äntligen anlänt och med den kommer längtan efter svalkande drycker och smaker som kan liva upp tillvaron. Redaktionen på vår tidning ville inte vara sämre än naturen själv, och bestämde sig för att testa några av de mest populära varumärkena inom vitt snus. Tanken var att låta utvalda läsare smaka på produkterna och […]

 • apr 04, 2023
 • 4 minutes read

Vad är näringsbrist, egentligen?

Näringsbrist är en allvarlig hälsorisk som påverkar många människor runt om i världen. Det kan uppstå på grund av en rad olika faktorer, inklusive bristande kosthållning, medicinska tillstånd och miljöfaktorer. Näringsbrist kan ha allvarliga konsekvenser för hälsan och kan öka risken för sjukdom och andra hälsoproblem. I denna artikel kommer vi att titta närmare på […]

 • apr 04, 2023
 • 3 minutes read

Vissa saker kan man faktiskt göra själv

Att renovera hemmet kan vara både spännande och utmanande. Det finns en mängd olika arbeten som behöver göras, allt från att installera nya fönster till att byta ut taket. För att få en bättre förståelse för hur en renovering går till besökte vi en firma som är specialiserade på renoveringar. Vi fick en chans att […]

 • feb 02, 2023
 • 5 minutes read

Lita på kocken – ett proffs tipsar om käket

Det finns inget som är så tillfredsställande som att laga en hälsosam måltid som både smakar bra och se bra ut. Även om god matlagning kan tyckas som en svår uppgift att få till, är det faktiskt mycket enklare än du tror. Med några års erfarenhet av matlagning kan du lära dig att skapa hälsosamma, […]

 • jan 01, 2023
 • 6 minutes read

Att avslöja det oväntade: tecken på att din kropp mår kasst

Alla vill vara friska, men ibland är det svårt att veta hur man ska veta om din kropp är det. Hälsa kan trots allt sträcka sig från emotionell och mental hälsa till fysisk hälsa, och även när du tycker att allt verkar gå bra kan det finnas tecken på underliggande problem. I den här artikeln […]

 • jan 01, 2023
 • 5 minutes read

Ladda i badet – investera i ett bubbelbad

Låt oss ”vara real en stund”, som ungdomarna säger. När livets krav blir överväldigande är det viktigt att ta sig tid för egenvård och ladda. Bland de många egenvårdsmetoderna erbjuder bubbelbad en överseende upplevelse som kan hjälpa till att minska stressnivåerna och slappna av i sinnet och kroppen. Läs vidare för att lära dig varför […]

 • dec 12, 2022
 • 2 minutes read

Stora selfie-skolan!

Selfies är en stor del av dagens sociala medievärld. Oavsett om du vill visa dina vänner vad du har hittat på i helgen, eller bara vill dokumentera ditt dagliga liv, är selfies det perfekta sättet att göra det på. Men hur tar man den bästa selfien? Det finns några tips som hjälper till att se […]